пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 2 КВІТНЯ


Сьогоднішній день особливий - весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Свято відзначається щорічно, в день народження великого данського казкаря Ганса Християна Андерсена.

 Дитяча книга - це перша сходинка до пізнання безмежного, чарівного, дивовижного світу - життя!

 Витоки дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У. Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були "Байки Езопа" і забавний "Роман про лиса".

У 1658 році чеський священник і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами. Протягом ХV11 століття дітей навчали і виховували по Біблії і книгах релігійного змісту. ХV111 століття подарувало дітям два великих романи - "Робінзон Крузо" Данієля Дефо і "Подорожі Гуллівера" Дж.Свіфта. Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до Х1Х століття. Саме тоді визнали, що дітям, крім підручників, потрібні художні книжки. І по нинішній день ми зачитуємось казками Шарля Перро, Гауфа, братів Грімм, Л. Керрола, О.Пушкіна, К.Ушинського, В.Одоєвського,  Лесі Українки, І. Франка. 

ХХ століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера  і багато інших чудових героїв. Минають століття, міняються герої, пишуться нові казки, але самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Християн Андерсен. Його казки  стали подарунком для дітей всього світу. Й у світі не знайдеться дитини, яка б їх не читала.

Славетному казкареві сьогодні -216 років від дня народження!

Ми пишаємося тим, що можемо дарувати своїм читачам цю велику радість - книгу - одне з найбільших чудес світу, створених людиною. Книгу, яка відкриває світ, допомагає уявити минуле і зазирнути в майбутнє.


                                                   Ти, кохана книжко, учиш нас, навчаєш,

                                                  Про усякі дивні речі нам оповідаєш!

                                                 Тож гукнімо, діти: "Нашій книжці - слава!"

                                                  В ній наука і розвага, втіха і забава!

                                                                                Ю. Шкрумеляк

Вітаємо юних книголюбів зі святом. Бажаємо, щоб кожен знайшов свою книжку, а читання приносило задоволення та приємні враження! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації