понеділок, 26 квітня 2021 р.

 Чорнобиль - горе України, її незагоєна рана



Мій біль, мій жаль, моя біда
Моя ти пам'ять вічна.
Земля покинута й не та -
Отруєна й незвична.
Зелений край, колишній рай
Краси шматки роздерті.
Отруйний дощ на чорний гай
Тепер - це зона смерті...

Сьогодні 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи.

Вночі 26 квітня 1986 року серія вибухів зруйнувала четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Повністю ліквідувати пожежу вдалося лише 10 травня. Протягом 15-ти діб в атмосферу було викинуто 50 мегакюрі ядерного палива. Радіактивна хмара накрила три країни: Україну, Білорусь, Росію.    Почалося життя: до і після... 

Вже 35 років Україна живе з болем Чорнобиля... 35 років цвітом скорботи і суму зацвітають Чорнобильські сади і ліси. І Чорнобильський біль чорною гіркотою осідає в душах українців - ця трагедія навіки поселилася в наших серцях. Вона забрала багато життів за цей час і продовжує забирати їх сьогодні. Бо ця біда торкнулася майже кожної української сім'ї. І цей день,  26 квітня залишиться назавжди днем пам'яті і жалоби. В цей день ми схиляємо голови перед героїчним подвигом всіх героїв, хто в ті часи став на захист людства.


Ця трагедія також стала для нас уроком: аварія виникла не від ядерної енергії, а  через людські помилки. Чорнобиль - останнє попередження людству. Тому необхідна висока ступінь відповідальності та обережності при використанні атомної енергії.

Пам'ятаймо про тих, хто загинув у чорнобильському пеклі, і робімо все, щоб ніколи в людській історії не повторився Чорнобиль!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації