четвер, 22 квітня 2021 р.

 22 КВІТНЯ


Яка прекрасна наша планета! Це єдина планета Сонячної системи, де є життя. 

                Сьогодні вона іменинниця!

 22 квітня жителі нашої планети відзначають День Матері-Землі. Цей день став святом любові та турботи за наш спільний дім. У 2009 році на 63-й сесії Генеральної Асамблеї ООН це свято проголошено міжнародним. 

У День Землі в різних країнах лунає Дзвін Миру, закликаючи людей до захисту миру на планеті та збереження її краси . Він відлитий з монет - дитячих пожертв з усіх континентів. Напис на дзвоні промовляє: "Хай живе загальний мир у всьому світі!" Маємо надію, що цей дзвін почують сьогодні наші сусіди, які брязкають зброєю біля наших кордонів. І це їх зупинить. 

Тихше, люди!

 Зупиніться,

Придивіться, усміхніться:

сонце дівчинка малює,

Мир і тишу всім дарує!

О. Сенатович

Також у нашої планети є свій власний прапор, на якому земна куля на тлі безкрайного космічного простору.
Всі ми живемо на Землі, але часто не помічаємо красоту нашої планети. А наскільки це життя  дивовижне, скільки видів тварин на ній живе, скільки рослин, важко уявити! Із маленького червоного сонечка, веселої синички, швидкої білочки починається наше знайомство з природою. Пропонуємо вам познайомитись з нашою планетою і її жителями ближче з книг на книжковій виставці "Землі квітучої краса"


А чи знаєте ви, що???

* Найбільш витривалими організмами на Землі є тихоходи: у відкритому космосі можуть вижити 10 діб. Людина без спецкостюма -лише 2 хв.

* Найпоширенішим мінералом є кварц.

* Самим "мертвим " водоймищем є не Мертве море, а озеро Смерті в Сіцілії, на берегах якого відсутня рослинність, а будь-яку істоту в воді чекає миттєва смерть. З дна озера б'ють два джерела сильно концентрованої кислоти.

* У Долині смерті, найсухішому і найгарячішому місці на земній кулі, живе понад 15 видів птахів, 40 видів ссавців, 44 види плазунів, 12 видів амфібій, 13 видів риб і 545 видів рослин.

* На річці Рейн є місцевість, де луна повторює слова 20 разів.

* Вулкан Ісалько в республіці Сальвадор вивергається через кожні 8 хвилин. За 200 рокі виверження відбулось 12 млн. разів.

* Найбільш прозора вода в Саргасовому морі, що розташоване в західній частині Атлантичного океану.

* В Алжирі є озеро наповнене "чорнилом".  Водою цього озера можна писати на папері.

* Гроза в Єгипті буває всього один раз на 200 років.

* З 70-ти річок Європи і Азії завдовжки більше 1000 км. 60 протікає по території колишнього Радянського Союзу.

* В Сахарі спостерігається близько 160 тисяч міражів. Перед людьми на відстані двох-трьох км. постають оазиси, до яких насправді не менше семисот км.

Збережемо красу Землі для наших нащадків!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації