середу, 24 лютого 2021 р.

 Дух, сильніший за тіло




На шлях я вийшла ранньою
                                                       весною
І тихий спів несміло 
                                                       заспівала...



25/02. 1871 - 1/08.1913

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) - українська письменниця, перекладачка, фольклористка, культурна діячка
Походила з шляхетної родини: батько Петро Косач був юристом, мати  - Ольга Косач  (письменниця Олена Пчілка) знавець народних традицій. Велика частина життя Лесі Українки пов'язана з Волинню. Тут вона народилась 25 лютого 1871р. у місті Новограді-Волинському. В родині було шестеро дітей.
По різному складаються письменницькі, як і взагалі, людські долі. Лесина ж доля незвичайна. Щедро обдарована талантом, наділена ніжним, чутливим серцем, поетеса зазнала  великого горя: протягом усього життя її переслідувала невиліковна тоді хвороба. Доля відміряла їй всього-навсього 42 роки життя. Але ніщо не могло зламати Лесю. Це були насичені, яскраві, повноцінні роки: творила, працювала як науковець, перекладач (знала 10 мов), літературний критик, публіцист, долучалася до громадських справ, зрештою,кохала, вийшла заміж - її чоловік був музикознавець-фольклорист Климент Квітка.
Творчість Лесі Українки багатогранна.
Вона  є авторкою багатьох поезій та казок для дітей. Розуміючи, що у вихованні дітей вирішальне значення має дитяча література Леся збагачувала її своїми казками: "Біда навчить", "Лілея", "Казка про Оха-чудотвора", "Метелик", "Про велета", "Казочка про край царя Гороха".
Сьогодні в нас поетичне знайомство "Наша Леся", де маленькі читачі пізнавали  творчість поетеси: читали казочки, декламували вірші і вчились у Лесі добру та вмінню спілкуватися, співчувати та відкривали чарівний світ природи. 


Ми прочитали, а ви?



*     На честь письменниці названо астероїд "2616 Леся". Його відкрили 28 серпня 1970 року. Знаходиться між орбітами Марса і Юпітера.
*    В Україні є чотири музеї Лесі Українки: у Києві, Новоград-Волинську, Колодяжному та в Ялті.
*    У родині Ларису називали Леся, Зея, Мишолосія, поєднуючи її з братом Михайлом.
*     Нащадки Лесі Українки живуть за межами України. У Швейцарії мешкає Роберто Гааб, внучатий племінник, онук сестри Лесі Оксани. У США живе Ольга Лутон-Петрова. Вона - онука Лесиної сестри Ісидори.
*   Шлюб  з Климентом Квіткою був укладений проти волі матері, Олени Пчілки. Климент був на 9 років молодший за Ларису і не мав статків.
*   Труну з тілом Лесі несли 6 жінок - це був знак шани до письменниці.
*    Існує унікальний запис голосу Лесі Українки. Вони з чоловіком фіксували співи кобзарів і письменниця заспівала сама, щоб перевірити роботу апарата.



Здійснились пророчі Лесині слова: її творчість жива! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації