вівторок, 9 лютого 2021 р.

 Цікавинки звідусіль


Неосяжна наша планета Земля. На ній розкинулись океани і моря, низовини і гори, блакитні плеса озер і річок, буйнозелені гаї і діброви. Надра її містять багато корисних копалин. Розкриття таємниць природи на морі й на суші, в космосі і в надрах нашої планети не обходяться без географічних знань. А знання ці ви можете почерпнути з цікавих, захоплюючих, чудових і дивовижних книг.

А чи знаєте ви, що?

На світі є ріки, які нікуди не впадають.
 Деякі з них щезають серед пустелі, інші розчиняються в болотах. Сама довга серед таких річок - Теджен. ЇЇ протяжність - 1150 км. Свій початок вона бере в горах Афганістану, на висоті 3000 метрів. Вода, що струменить із джерела, швидко збігає вниз по вузькому руслу, і несеться на захід країни. По дорозі вона приєднує до себе потічки, що збігають із засніжених гір. Потім переміщається на територію Ірану - і вже тут отримує назву Геріруд. Відтак, досягає Туркменістану і знову міняє назву на Теджен...і зникає на безкрайніх полях: води ріки використовують для зрошення полів. Часто в серпні річка пересихає, а в листопаді - відроджується. 


В Південній Африці  також є зникаюча річка Окванго: вона протікає по території Анголи, Намібії, Ботсвани і зникає в пісках пустелі Калахарі. Дельта річки утворює непрохідні болота. В поєднанні з пустелею це створює унікальні умови для життя тварин. Тут мешкають цікаві копитні тварини, леви, гепарди, багато різновидів птахів.



Є й інші безстічні ріки, наприклад, в Казахстані і Центральній Азії - Великий і Малий Узень, Чу, Зеравшан, Мургат, Тургай, Сарису та ін.

Мудрі книги чекають  вас на полицях нашої бібіліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації