вівторок, 2 лютого 2021 р.

 Винний у любові до України

Валер'яну Підмогильному - 120 років від дня                                                    народження.

Український письменник, перекладач, один з найвидатніших прозаїків "розстрілян0го  відродження"             



1901 - 1937
"Творчістю Підмогильного могла б пишатися будь-яка національна література"
В. Савченко

Валер'ян Петрович Підмогильний народився 2-го лютого 1901 року в селі Чаплі на Катеринославщині. (тепер передмістя м.Дніпро)

Спочатку Валер'ян відвідував церковнопарафіяльну школу. Де захоплюється французькою мовою, вчиться на відмінно, багато читає. Пробує писати вірші, оповідання, які друкуються в шкільному журналі під псевдонімом Лорд Лестер. Після школи вчиться в Першому реальному училищі в Катеринославі, закінчує його "з відзнакою" і вступає на математичний факультет Катеринославського університету. Але змушений полишити навчання через нестатки. Багато часу  приділяє самоосвіті. Вивчає іноземні мови. Починає працювати в відділку народної освіти. Саме в цей час пише оповідання "Добрий Бог", "Гайдамака", "Пророк", "Старець", "Ваня" і друкує їх в Катеринославському збірнику "Січ". Літературна діяльність переривалась вчителюванням, працею в видавництвах. Зокрема, в 1920- 1921 роках вчителює у Павлограді. Своїм духовним наставником вважав М. Коцюбинського.

Трагічно склалася доля письменника і людини Валер'яна Підмогильного.  В грудні 1934 ророку Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в "участі у роботі терористичної організації". Через три жахливих роки ізоляції, життя в нелюдських умовах політичного злочинця, був розстріляний в урочищі Сандарма в Карелії. Реабілітований Валер'ян Підмогильний посмертно  в 1956 році.

 Він прожив коротке, але плідне життя. Про це свідчать його твори, які він нам залишив. Це збірки оповідань і повістей, два романи світового рівня - "Місто" (1928) та"Невеличка драма"(1929). Це його талановиті переклади  Вольтера, Д. Дідро, Оноре де Бальзака, А. Франса, Гі де Мопасана, Г. Флобера.

Творчий шлях Валер'яна Підмогильного тривав лише 15 років. А потім його ім'я було вилучено з літературного процесу. Майже 60 років українському читачеві довелося чекати повернення його творів. Після довгого забуття твори Валер'яна Підмогильного вперше вийшли друком лише 1989 року. Його переклади вважаються найкращими і охоче перевидаються сучасними видавцями.


Твори Валер'яна Підмогильного і тепер хвилюють, цікавлять, спонукають до роздумів і допомагають сучасному читачеві пізнавати себе і світ. 

 Читайте їх, вони є в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації