вівторок, 23 лютого 2021 р.

 Горить свіча Володимира Малика

Українському письменнику ХХ століття,  автору історико-пригодницьких романів, Володимиру Малику - 100 років від дня народження


21.02.1921 - 31.07.1998

Протягом багатьох десятиліть твори Володимира Малика читають і діти, і дорослі. Адже, за словами письменника Б. Чайковського, письменник "заворожує чудовими мандрами з країни в країну, з епохи в епоху, примушує радіти і ридати, любити і ненавидіти, переживати як власні знегоди, так і перемоги героїв". 

Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище Сиченко) народився в с. Новосілки на Київщині. Здобув освіту в Києві. Тривалий час працював учителем української мови і літератури. Перша книжка - віршована історична казка "Журавлі-журавлики" вийшла в 1957 році.

Творчим досягненням Малика, безперечно, є його історичні романи "Посол Урус-Шайтана" - 1968 р., "Фірман султана"- 1969р., "Чорний вершник" - 1976р., "Шовковий шнурок" -1977р. А також "Князь Кий"- 1982р., "Червлені щити" 1985. За ці твори автор був удостоєний літературної премії ім. Лесі Українки. - 1983р. А за історичний роман "Горить свіча" Володимиру Малику прсуджена міжнародна премія ім. Г.Сковороди.

Багато романів Володимира Малика перекладено іноземними мовами. Їх порівнюють з творами французького романіста Олександра Дюма, його талант ставлять поряд з мистецькою майстерністю поляка Генріка Сенкевича. 

 Від 2001р. існує літерно-мистецька премія ім. Володимира Малика, яку присуджують за кращі творчі здобутки, присвячені історії України і рідного краю.



Читайте  твори Володимира Малика, вони є в нашій бібліотеці!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації