понеділок, 20 квітня 2020 р.

Сьогодні за народними традиціями -Поливаний понеділок



                Обливати когось водою на Великодному тижні - це старовинний звичай наших предків. Споконвіку вважалося, що вода у Великодній понеділок стає цілющою, приносить очищення, щастя та здоров,я. 
Якщо повернутися до язичницьких часів, то весняне обливання мало магічне значення. Наші предки вірили, що так вони викликають дощ і матимуть гарний врожай. очистяться та вилікуються від різних недугів. Обливали водою худобу, птицю, пастухів та коней перед початком польових робіт. Хворих несподівано обливали водою, якою заздалегідь обмивали ікони, , срібні предмети чи півня. Якщо підозрювали, що на людину наслали вроки, то воду пропускали через клямку. Вірили також, якщо воду раптово вилити на відьму, то вона не зможе нашкодити.
Та більшість традицій цього дня пов,язані з залицяннями. Вважалося. що якщо дівчина повернулася додому суха - це для неї ганьба. Тож дівчата хотіли, щоб їх облив парубок, у якого серйозні наміри. Відповідно на знак взаємності він отримував писанку, або вишиту хустину.
Поливаний понеділок - не просто день бешкетників. Він має свої традиції і своє значення.
На жаль сучасні звичаї втратили своє сакральне значення. Але якщо в цей день вам, все ж таки не вдасться залишитися сухими, не зліться - кажуть, сердитися не можна, адже це на здоров,я та на щастя.

Чого не можна робити в Поливаний понеділок:

-     Не можна сумувати і думати про погане;
-    Не можна сваритися, лаятися, злитися;
-    Не можна переїдати;
-    Не можна займатися будь-якою роботою

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації