четвер, 23 квітня 2020 р.

Сьогодні 100 років від дня народження Григорія Тютюнника - відомого українського письменника, журналіста, педагога

23/04.1920  -  29/08.1961



"Мало - бачити. Мало - розуміти. Треба любить. Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові"
                         Григір Тютюнник



За роман "ВИР" Григорій Тютюнник у 1963 році відзначений Шевченківською премією.(посмертно)



Народився 23 квітня 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району а Полтавщині. З 1938 р. — студент Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Воєнне лихоліття назавжди вкарбувалося в пам'яті і свідомості письменника, до останніх днів життя нагадувало про себе осколком біля серця. 
Після воєнні роки був на педагогічній роботі, працював співробітником львівського журналу «Жовтень», вів активну і напружену літературну діяльність.
Творчий доробок митця складають збірку оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957).   Збірку поезій воєнного часу "Журавлині ключі". Вже після смерті письменника світ побачив його роман "Вир".
 Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. Його поява стала справжньою подією в літературному житті, засвідчила поступове, але неухильне одужання і відродження національної словесності після того удару, якого завдали їй десятиліття сталінського фізичного та ідеологічного терору. Тютюнникові вдалося створити широке епічне полотно, густо населене різноманітними персонажами, в межах якого порушувались як гостроактуальні, так і вічні проблеми людського буття. Автор відмовився від утверджуваної десятиліттями практики схематизованого, одноплощинного зображення людини, натомість представив своїх героїв насамперед індивідуально неповторними особистостями.
 Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

Читайте вершину творчості Григорія Тютюнника -роман "ВИР", отримаєте не тільки  насолоду, а й знання нашої історії!






Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації