пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Любі наші читайлики!

Ми знаходимось на порозі найвеличнішого християнського свята - Великодня.
Для нашого народу Великдень, або Пасха - Воскресіння Христове - це радісне і величне свято.

А звідки ж пішла  назва - Великдень?

Після смерті Ісуса Христа Марія Магдалина сумна прийшла до місця поховання Учителя й зустріла його там живим. Так вона дізналася, що Христос переміг смерть - воскрес із мертвих.
Давні легенди кажуть, що того дня, коли Ісус воскрес із мертвих, день був таким довгим і ясним, що дорівнював аж семи сучасним дням.

       

                                           А от чи знаєте ви що… 


·    *      У Канаді ( м. Вегревіль, 35 км від Едмонтона) є пам'ятник дорогоцінній святині українського народу - писанці. На ньому красується писанка величиною у триповерховий будинок – висота її 8 м, а ширина – 5 м! Ця писанка вагою майже 2270 кг зроблена з уламків літаків. Обхопити цей шедевр руками зможуть тільки 20 чоловік. Виготовили пам’ятник на згадку про тих українців, які першими приїхали до Канади. Писанка повертається за вітром, як гігантський флюгер, її видно здалеку на відстані багатьох кілометрів.
·    *     В Україні ( м. Коломия) створено музей української писанки. Єдиний у світі!
·   *      Найстаріша паска у світі була спечена у Страсну п’ятницю в 1821 р. в Лондоні. Дивно, що за стільки років паска не тільки не запліснявіла, але й пахне як свіжа. На ній збереглося зображення хреста, який зробив Вільям Скіннер, що працював булочником. Паску  в окремій коробці дбайливо зберігає його 91-річна  пра-пра-правнучка і готується передати сімейну реліквію спочатку доньці, а потім онучці.
·     *    Найбільша в Україні мозаїка з великодніх яєць  вагою 2,5 тонни створена у Софійському соборі Києва у 2010 році. «Погляд у вічність» зображає очі   бразу Діви Марії і складається з 15 тисяч розписаних вручну писанок.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації