середу, 9 листопада 2016 р.

         


Яка у ній сила – і кличе, й сія,
Яка в ній мелодія лине
В натхненні хвилини! О мово моя,-
Душа голосна України!
                                               В. Сосюра.




       Щороку 9 листопада Україна відмічає чудове свято – День української писемності та мови. За православним календарем – це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-літописця.
       Світ, мов казка, і пізнаємо ми його за допомогою слова. Отже словесність – початок усіх наук. Вона – джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже слово до слова -  зложиться мова.
      Давніший з літописів, який дійшов до нас була «Повість врем'яних літ», написаний на початку ХII ст.
 Автором «Повістей»  був монах Києво-Печерського монастиря преподобний Нестор-літописець. Його ми по праву вважаємо батьком вітчизняної словесності. Саме «Повість времен'яних літ» - була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури.
Преподобний Нестор у 17 років прийшов в Києво-Печерську обитель послушником. Під час постригу в ченці був удостоєний сану ієродиякона. Головним його послухом у монастирі стала книжкова справа, якій він присвятив усе своє життя.
Українською православною церквою встановлено орден «Преподобного Нестора-літописця».
Так, із сивої давнини віків бере початок наша мова. Перетерпіла вона укази Петра Першого та Катерини Другої про заборону всього українського, найганебніший указ Олександра III у 1888 році, який забороняв вживати українську мову в офіційних установах і давати українські імена під час хрещення, видавати українські книжки та ін.
Основоположником української мови вважається Іван Котляревський, а засновником нової української літературної мови – Тарас Григорович Шевченко.
Ст. 10 Конституції України наголошує: «Державною мовою в Україні – є українська мова».
На цей раз бібліотека святкувала в НВК № 66 зі своїми читачами - учнями « 9-А», «6-А» та «6-Б» класів. Вчитель української мови – Романюк Настя Павлівна. Це була літературно-музична композиція «Велика. Щедра. Прекрасна»

         
              «Єдиний скарб у тебе - рідна мова,
              Заклятий для сусіднього хижацтва.
              Вона твого життя міцна основа,
              Певніша над усі скарби й багатства»
                                                               П. Куліш.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації