понеділок, 7 листопада 2016 р.

Ні! Цей народ із крові і землі
Він- мій, він- я, він – світ в моїм чолі,
Тому життя його і ймення не пропащі!
                                               М. Вінграновський
    Вельми небуденне явище в українській літературі – Микола Вінграновський. (1936-2004)
Поет, прозаїк, кіносценарист, режисер Київської кіностудії ім. Довженка (створив 10 худ. фільмів) – божий дар української культури.
Микола Вінграновський – ще й актор: будучи студентом ВДІКу, в Москві, зіграв головну роль солдата Івана Орлюка в довженківському фільмі «Повість полум'яних літ» та отримав золоту медаль за найкраще виконання чоловічої ролі кінофестивалю в Лос-Анджелесі.
Зняв художні фільми «Климко», «Берег надії», документальні фільми «Щоденники О. П. Довженка», «Слово про Андрія Малишка», «Чигирин – столиця гетьмана Богдана Хмельницького», «Батурин – столиця гетьмана Івана Мазепи» та ін.
  Творчість Миколи Вінграновського – явище глибоке, самобутнє й невичерпне, як саме життя. З неї постає людина з добрим серцем, чесна, порядна, щира, милосердна й талановита.
Державну премію ім. Т.Г. Шевченка одержав за твори для дітей, зокрема за повісті «Первінка» та «Сіроманець».

         Сьогодні, 7 листопада, в  нашій бібліотеці літературна хвилинка до 80-річчя Миколи Вінграновського «Митець великого таланту»

Іванченко Іра вже прочитала з задоволенням чудові віршики поета, а подружки Мірошник Соня та Сотникова Іра – з задоволенням почитають.

«Я – Каріна, мені 9 років і я прочитала «Первінку» Миколи Вінграновського. Була вражена історією хлопчика Миколки, який чекаючи батька з війни, сам  купив корову для хворої мами, братика й сестрички. Раджу прочитати цю книжку, бо вона про добро і любов».         
      
Творчість Миколи Вінграновського вже всіма визнана, як одна з окрас нашої літератури, один із яскравих її здобутків.


         Відкривайте для себе Вінграновського. Читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації