четвер, 11 березня 2021 р.

 Масляна, Масляна, яка ти мала!

Якби ж тебе сім тижнів, а посту одна!


Масляна, Масляна,

Маслечком промащена,

Приходь раненько

Зустрінем тебе добренько,

Вареником, оладком, сиром,                                                      маслецем,

Та рум'яним млинцем!

     Масляну (інші назви Масниця, Пущення, Колодій, Заговини, Сирний тиждень) цього року українці відзначають з 9  по 14 березня. Це популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. Пов'язане воно було, перш за все, з проводами зими. Цілий тиждень масових розваг та веселощів перед Великим постом. Людям дуже хотілося скоріше провести  зиму і зустріти довгоочікувану весну.

Обрядова їжа на масляну - вареники із сиром і сметеною та гречані і пшеничні млинці. (Млинці - символ сонця, а вареники- місяця). Оскільки вареники цього тижня годилося варити щодня, то й приповідка була: "Вареники доведуть, що і хліба не дадуть". 

Масляна передує семитижневому Великому посту і завершується Прощеною неділею.



Це цікаво знати...

Кожен день Масниці має певне значення, назву та цікаві звичаї. У перший день - "Зустріч "- зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки - символ народження роду, частину Дерева Життя.

У вівторок - день другий - "Загравання" -всі виходили на вулицю, де влаштовували веселі забави. Вважалося, що чим багатше відсвяткуєш, тим багатший рік буде.

Не даремно наступний день - середу - називали Ласунець" - цього дня тещі частують своїх зятів млинцями.

Четвер - "Широка Масниця" . В народі говорили: "Розгуляй-четвер прийде жарт і пісню принесе". З піснями і танцями носили й возили на санях хлопці й дівчата по вулиці дерево, химерно прикрашене дзвіночками та яскравими стрічками.
П'ятий день - пятниця - "Тещині вечірки". У цей день зять частує тещу та катає її вулицями. Дорогу обирали залежно від характеру тещі - злу і сварливу везли по нерівній дорозі, а лагідну - по рівненькій.
У суботу відбувались посиденьки у зовиці. Влаштовували чаювання, зустрічали гостей, грали у веселі ігри.
Останній день - Прощена неділя. В цей день прощали всі образи і просили прощення у сусідів, родичів. Цей день так і називали - Прощення.


Щедрої Масниці вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації