Масляна, Масляна, яка ти мала!
Якби ж тебе сім тижнів, а посту одна!
Масляна, Масляна,
Маслечком промащена,
Приходь раненько
Зустрінем тебе добренько,
Вареником, оладком, сиром, маслецем,
Та рум'яним млинцем!
Масляну (інші назви Масниця, Пущення, Колодій, Заговини, Сирний тиждень) цього року українці відзначають з 9 по 14 березня. Це популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. Пов'язане воно було, перш за все, з проводами зими. Цілий тиждень масових розваг та веселощів перед Великим постом. Людям дуже хотілося скоріше провести зиму і зустріти довгоочікувану весну.
Обрядова їжа на масляну - вареники із сиром і сметеною та гречані і пшеничні млинці. (Млинці - символ сонця, а вареники- місяця). Оскільки вареники цього тижня годилося варити щодня, то й приповідка була: "Вареники доведуть, що і хліба не дадуть".
Масляна передує семитижневому Великому посту і завершується Прощеною неділею.
Це цікаво знати...
Кожен день Масниці має певне значення, назву та цікаві звичаї. У перший день - "Зустріч "- зранку жіноцтво збиралося справляти Колодки - символ народження роду, частину Дерева Життя.
У вівторок - день другий - "Загравання" -всі виходили на вулицю, де влаштовували веселі забави. Вважалося, що чим багатше відсвяткуєш, тим багатший рік буде.
Немає коментарів:
Дописати коментар