середу, 27 січня 2021 р.

 


Сьогодні світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. - Цього дня у 1945 році  солдати 1-го українського фронту  звільнили в'язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Лише в цьому таборі загинуло 1 млн. людей.

Голокост Шоа (всеспалення) - переслідування та масове винищення  нацистами євреїв та ромів під час Другої світової війни лише за етнічну приналежність.

 Всього жертвами Голокосту стали 6 млн. європейських євреїв. 1.5 млн. з них загинули в Україні. Масовою братською могилою та символом геноциду євреїв в Україні став Бабин Яр, де за 1941 - 1943 роки було знищено до 100 млн. людей. 

Крім євреїв в Бабиному Яру знищували ромів, комуністів-підпільників, душевнохворих, заручників, моряків Дніпровської флотилії, в'язнів гестапо та патріотів України.

"Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують в собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження...", - сказано в резолюції ООН №60/7, яка й оголосила 27 січня днем пам'яті жертв Голокосту в 2005 році. В Україні вперше відзначили день пам'яті жертв Голокосту на державному рівні 27 січня 2012 року.


Ми маємо пам'ятати і докладати всіх зусиль

        щоб подібне не повторилось!                      



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації