понеділок, 11 січня 2021 р.

 

Щорічно, 11 січня в Україні та світі відзначається Міжнародний день спасибі.

Таким чином ЮНЕСКО та ООН хочуть нагадати людям про те, наскільки важливі хороші манери. Саме світле і ввічливе слово "спасибі" покликане навчити нас не боятися і не соромитися дякувати оточуючим, світу і самим собі. Адже слова вдячності здатні покращити настрій, підвищити взаєморозуміння і зарядити позитивними емоціями.

Щодня люди вимовляють слово "спасибі" мільйони разів, навіть не замислюючись звідки ж воно з'явилось в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має.  Вперше слово "спасибі" згадується в Паризькому словнику-розмовнику, який видали в 1586 році.

Слова "дякую","спасибі" як вважають психологи, володіє магічними властивостями. Подяка - не лише прояв ввічливості та можливість покращити стосунки, а й турбота про психологічне здоров'я обох сторін. Дякувати можна не лише за хороші вчинки чи допомогу, але й за отриманий досвід: критику на роботі, розірвані відносини. Казати слово "дякую" це ще й оцінка старань. На жаль ми часто забуваємо подякувати за старання друзів та рідних, не помічаючи їх зусиль. Та найчастіше ми забуваємо дякувати собі. Популярний американський письменник Ентоні Роббінс запевняє, що це перша сходинка для досягнення нових вершин та підняття настрою і самооцінки.

Цікаві факти про слово "СПАСИБІ"

- за своєю етимологією слово "спасибі несе в собі знак народження, символ удачі, зв'язок землі і неба, а також чоловічої і жіночої сутності

- Говорячи "дякую", потрібно дивитися людині в очі. Не можна дякувати в стані роздратування - це нікому не принесе радість.

-.старовіри не використовують слово "спасибі", так як вважають, що слово виникло від словосполучення "спаси Бай" (Бай - це ім'я одного з язичницьких богів)

- з великих міст світу самим ввічливим важається Нью-Йорк - тут найчастіше вживається це слово, а найменш ввічливим - Мумбаї в Індії.


Дорогі наші читачі! У цей день не забудьте сказати щирі слова подяки своїм друзям, близьким і рідним за те, що вони цінують і люблять вас. 
У цей день хочу подякувати всіх вас за хороші справи, за те, що любите КНИГУ,  нашу бібліотеку, і в цей нелегкий час підтримуєте нас своїм розумінням, щирістю, людяністю і добротою!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації