четвер, 2 лютого 2017 р.

205 років Євгену Павловичу Гребінці, відомому українському байкареві, поетові, прозаїку, перекладачу, видавцю, громадському діячу

(1812 – 1848)

   Євген Павлович Гребінка прожив коротке життя – всього 36 років. Та за недовгий вік він встиг зробити собі ім’я і в українській, і в російській літературі, створивши поетичні та прозаїчні шедеври. За 15 років літературної діяльності Гребінка надрукував понад 40 повістей, романів, оповідань. 
  Цілком заслужено Іван Франко назвав Гребінку найвидатнішим українським байкарем, а його поезію – «чудовими ліричними п’єсами», «перлинами української лірики», тому, що це була  українська байка, що базувалась на українському фольклорі: українській приказці, приповідці, в якій закладена проста народна мудрість і мораль. Байка, яка актуальна й нині.
   Гребінка був сучасником Тараса Шевченка, його старшим другом.
   Одним із перших він звернув увагу на молодого Шевченка й узяв  безпосередню участь в організації його викупу з кріпацтва та виданні «Кобзаря».      Гребінка, уже відомий тоді письменник, давав молодому авторові свої поради, заохочував до подальшої творчості, допомагав матеріально.
   А ще Євген Гребінка є автором багатьох романсів. Зокрема всесвітньо відомого романсу «Очі чорнії». Переклад на українську мову зробив Юрій Татаренко. А прозвучав романс вперше українською мовою в 2008 році, через 165 років після написання! У  виконанні співака Ігоря Якубовського.
       Романсу більш, як півтора століття,
  Жар плоті в ньому, відчай і жура,
А він живе й живе собі на світі –
             І пломінь в нім, і пристрасть не вмира!
                         Ю. Татаренко
Самобутніми, привабливими творами Євген Павлович Гребінка заслужив право на вдячну память багатьох поколінь своїх нащадків. На нашу з вами пам’ять.
 Повчальні, широко відомі байки Євгена Гребінки: «Віл», «Цап», «Школяр Денис», «Соловей», «Рибалка» та інші, - безперечно, сподобаються маленьким читачам.


Приходьте. Знайомтесь. Читайте. Захоплюйтесь!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації