середу, 26 травня 2021 р.

                   24 травня    

Щорічно весь слов'янський світ, і зокрема Україна, відзначають День слов'янської писемності і культури, і вшановують пам'ять творців цієї писемності святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які дали поштовх для розвитку східнослов'янської писемності, перекладаючи церковнослов'янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи церковні школи. Вони також впорядкували слов'янський алфавіт, заклали основу "кирилиці," якою користуються сьогодні 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латині  і грецького письма.
Для кожного з нас ця дата важлива. - Адже саме кирилицею написані найважливіші для нас книги, за допомогою цієї абетки ми можемо висловити на письмі свої думки та почуття.

Буква. За нею склад,

Далі – до слова слово,

Ось вже і мовний ряд,

І зазвучала мова.

Ма – ма. Ро – ди – на. Шко – ла.

(Тато сюди привів).

Ширше і ширше коло

Нових цікавих слів.

Плейєр. Комп’ютер. Принтер.

Дивні важкі слова.

Різноманітність світу

З мовою ожива.

Мова – немов криниця,

Слів невичерпність в ній.

Кожне тобі згодиться,

Тільки читати вмій:

Казку, словник, підручник.

Мовити будеш влучно!


Звертаємо вашу увагу на книжкову виставку "Слово про слово" , з книг якої ви зможете дізнатись про історію слов'янської писемності . Також можна звернутись за посиланням: https://wwwyoutube. com/watch? v=Oh-RCMYIexA і подивитись фільм "Кирило та Мефодій - учителі словеснські"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації