середу, 5 травня 2021 р.

 Сьогодні, 5-го травня - 


Той не хворіє, хто руки часто миє




У 5-й день п'ятого місяця, що символвізує 5 пальців на кожній руці людини відзначають Всесвітній день гігієни рук. Цей день акцентує на особливій важливості миття рук. Простій звичці, яка здатна врятувати життя, і не тільки під час пандемії.

Повітря, сонце і вода -

Для всіх хвороб просто біда.   

Тож гартуватись, друже, слід,

Щоб врятуватися від бід.

На сонце личко підставляй,

Водою тіло обливай,

Морозу, холоду не бійся,

А для сміливості ти смійся.

       Н. Красоткіна



Навіщо потрібно мити руки і коли це треба робити.

– Руки є одним із основних факторів ризику розповсюдження патогенних мікроорганізмів. Адже на наші руки потрапляє чимала кількість мікробів. В результаті навіть незначних подряпин чи ран, вони можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.

– Гігієна рук є захистом проти нових і виникаючих стійких до антибіотиків інфекцій. Зокрема, такий захист кардинально зменшує ризики підхопити небезпечні хвороби на кшталт COVID-19 та інших респіраторних вірусів, кишкових інфекцій, вірусу гепатиту А та ін.

– Найбруднішими предметами, яких торкається майже кожна людина щодня, є телефони та гаджети, клавіатура та мишка комп’ютера, письмові столи, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя, особливо – у транспорті.

– Тож не забувайте мити руки обов’язково:

*після повернення з вулиці – додому або на роботу;

* на початку та в кінці робочого дня;

* до, під час і після приготування їжі;

* після відвідування туалету, до та після зміни підгузку дитині;

* до і після догляду за хворими;

* перед використанням контактних лінз;

* після кашляння, чхання, видування носа;

* після кашляння, чхання та після контакту з будь-якими біологічними рідинами;

* після контакту з тваринами тощо.

– Також важливо мити руки – правильно. Тобто не менше 40-60 секунд. Адже вода і звичайне туалетне мило самі по собі не знищують мікроорганізми, а ефективність гігієни залежить лише від ретельного тертя долоней. Потрібно приділяти особливу увагу таким ділянкам: зовнішня поверхня долонь, проміжки між пальцями, пучки пальців та великі пальці.

– Для миття рук рекомендують використовувати рідке мило з дозатором. А для висушування – одноразові паперові рушники (у громадських місцях) або індивідуальний тканинний рушник. Важливо закривати кран, не торкаючись його чистими руками. Краще це зробити використаним паперовим рушником.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації