пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

 Літописець козацького краю

165 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького - українського історика та письменника

7.11.1855 - 5.08.1940


"Всі думки мої - в Україні"

                                                                    Д. Яворницький

В селі Соснівка Харківської губернії в сім'ї незаможних священнослужителів народився Дмитро Яворницький - майбутній вчений зі світовим ім'ям, видатний дослідник запорізького козацтва.

Любов до історії козацтва зародилася у Дмитра, ще коли йому було 6 років.  Батько читав дітям Тараса Бульбу" Гоголя, як згадував Дмитро Іванович, "діти лежали на печі у маленькій хатинці і німіли од восторга над запорожцями". Веселі і сумні моменти в житті козаків запали в душу майбутньому вченому і відтоді він "став жити запорожцями і марити ними".

Любов до історії України Дмитро Іванович проніс через усе своє життя, мандруючи козацькими землями, вивчаючи дніпровські пороги, місця колишніх Запорізьких Січей, записуючи українські народні пісні та кобзарські думи, збираючи унікальні колекції козацьких старожитностей.

До Катеринослава Яворницький переїхав у 1902 році, коли вже став відомим вченим, істориком, приватдоцентом Московського університету, щоб очолити історико-краєзнавчий музей.

Катеринославу-Дніпропетровську Дмитро Яворницький віддав 35 років свого життя. Він створив один із найбільших та найбагатших музеїв України - наш сучасний Дніпровський історичний музей. Також професор Яворницький стояв біля витоків створення нашого національного університету, в якому керував кафедрою українознавства. Радянська влада не надто прихильно ставилася до вченого, звинувачуюючи його в буржуазному націоналізмі. Тому в 1934 році його звільнили з музею і відтоді до кінця життя він лишався безробітним.

Саме в Катеринославі з-під пера Яворницького виходять такі літературні твори, як повість "У бурсу! У бурсу! У бурсу!"(1908р), автобіографічний твір "За чужий гріх"(1907), збірник поезій Вечірні зорі" (1910), збірник сатиричних оповідань "Поміж панами" (1911), "Драний хутір" (1911), повість "Наша доля - Божа воля" та ін.

Як історик вчений працював до кінця життя. Останню  роботу він закінчив, коли йому було 82 роки. Це "Історія міста Катеринослава" - одна з перших історій міст, опрацьованих в Україні.


На 85-му році Яворницького не стало. Поховали його, як і заповідав, під мелодію гопака, але не біля улюбленого музею, як заповідав, а на кладовищі. І лише в 1961 році було зроблено перепоховання за заповітом: біля музею. А в 1995 році було встановлено пам'ятник з нагоди 140-річчя за народний кошт. В 2016 році центральний проспект нашого міста було перейменовано на проспект Дмитра Яворницького.


Катеринославці називали вченого "живою легендою" А він мріяв про те, щоб справа його не пропала марно, а знайшла гідних своїх продовжувачів. 

Мрія Дмитра Яворницького здійснилася.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації