вівторок, 29 вересня 2020 р.

 Гордість української драматургії

175 років від дня народження

Івана Карпенко-Карого (Іван Карпович Тобілевич) - організатора українського  професійного театру, режисера, актора, видатного драматурга, "якому рівного не має наша література"

    29/09 1845 - 15/09 1907


"Сцена - мій кумир, театр - священний храм для мене"

Іван Карпенко-Карий

Саме він став творцем новітньої суспільної драми в нашій літературі на межі століть. Його драматургічна спадщина складається з 18 п'єс. Найвищого рівня досяг в жанрі комедії. Саме сатирична комедія стала творчою стихією митця.

Карпенко-Карий знайомий кожному школяреві ще з дитинства, а його твори "Сто тисяч", "Мартин Боруля", "Хазяїн", "Безталанна", "Сава Чалий",  не перестають вражати своєю життєвістю та щирістю і сучасного читача.





Народився Іван Карпенко-Карий в сім'ї прикажчика та кріпачки. В родині було четверо дітей і всі вони стали відомими українцями: його братами були корифеї українського театру Микола Садовський та Панас Саксаганський, а сестра Марія Садовська-Берліотті -  співачка.

Цікаво, що як письменник, дебютував у 1883 році повістю "Новобранець" в журналі "Рада" . Проте надалі писав тільки драматичні твори.

Все життя драматург товаришував з Марком Кропивницьким. Вони разом були на чиновницькій службі, разом створили театр корифеїв. Кропивницький учив Тобілевича грати на скрипці. Згодом Карпегко-Карий грав у п'єсах Кропивницького, а той - у п'єсах Тобілевича.

Захоплювався творчістю Шевченка. Грав Назара в п'єсі Шевченка "Макар Стодоля". В честь великого поета назвав своїх дітей іменами героїв  п'єси - Назар і Галя.

Для свого псевдоніма також взяв ім'я одного з персонажів цієї п'єси - Карого.

Любив сам грати головних героїв  у своїх п'єсах. Його любимими героями були Мартин Боруля і Калитка.

Магнат Терещенко впізнав себе в головному герої "Хазяїна" і пропонував шалені гроші за вилучення з тексту кількох деталей, змальованих "з натури", але Карпенко-Карий відмовився.

Драматург  залишив нам свої твори, що продовжують жити вже багато років після нього. Читайте їх, вони є в нашій бібліотеці.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації