понеділок, 29 червня 2020 р.

120 років від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері - видатного французького письменника, класика світової літератури
відки я? Я з мого дитинства. Я прийшов з дитинства, мов із країни"
Антуан де Сент-Екзюпері


1900 - 1944
Ровесник буремного ХХ століття - Антуан де Сент-екзюпері народився в Ліоні 29 червня 1900 року в обіднівшій аристократичній сім,ї. Дитинство Антуана, який рано лишився без батька, пройшло  в замку Сен-Моріс, що належав його бабусі. Його першою, ніжною і мудрою наставницею була мати. Він любив ігри, сам придумував їх, складав казки, писав вірші, малював, грав на скрипці, вічно щось креслив, майстрував. Закінчивши школу, Антуан надумав стати морським офіцером, але, вступаючи до військово-морського училища, провалився на іспиті з улюбленої дисципліни - літератури, бо замість твору про патріотизм солдата - учасника імперіалістичної війни, написав: "Я не був на війні і не хочу говорити з чуток". Екзюпері стає студентом Академії мистецтв, вивчає архітектуру. та це не дає йому задоволення. Юнак кидає Академію і йде добровільно в армію. Служить рядовим в авіаційному полку, а в вільні години за плату вчиться літати. 
Почавши з цивільних літаків, він став незабаром військовим льотчиком. Літав над океаном, над горами і пустелями, прокладав нові траси, рятував товаришів. які зазнавали аварій, багато разів розбивався сам. чудом уникаючи смерті... Він був і в республіканській Іспанії, де палахкотіла громадянська війна, і в Берліні, де своїми очима побачив фашистів.
Граф по походженню, військовий і цивільний льотчик по професії. він став одним із самих відомих письменників ХХ століття. Перше оповідання "Льотчик " опублікував у 1926 році. Потім були "Південний поштовий", "Нічний політ", "Планета людей" і "Маленький принц" - останній закінчений твір письменника. 

У нього було ще багато задумів, але  завершити їх не судилося. Влітку 1944 року сорокачотирирічний майор Сент-Екзюпері не повернувся з польоту...
...Маленький принц зник, лишивши людям скарби своєї душі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації