пʼятницю, 8 травня 2020 р.

9 травня - 75-й День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні



Друга світова війна - вона все далі від нас . Ми всі знаємо, що вона була страшною та кривавою, самою руйнівною і жорстокою. На території України вона продовжувалась 1418 днів і ночей, забираючи людські життя, нівечачи все навкруги. Війна забрала біля 10 млн. українців. Рани тієї війни болять у нас, нащадків тих, хто приніс Перемогу, і сьогодні, через 75 років. І ми не повинні забувати, якою ціною завойоване наше життя.
         Внесок України у Перемогу
Українці зробили надзвичайно вагомий внесок у перемогу над нацизмом, став- ши однією з націй-переможниць. 
Мільйони українців зі зброєю у руках боролися з нацизмом упродовж усієї вій- ни. Кожен п,ятий воїн був українець.
 Україна дала Червоній Армії 7 командуючих фронтами і арміями, 200 гене- ралів, понад 6 млн. солдатів, сержантів і офіцерів.
 Близько 120 тисяч українців зустріло нацистів у вересні 1939 р. у складі поль- ської армії. У наступні роки також понад 130 тис. українців воювали в інших арміях Антигітлерівської коаліції (США, Британської імперії, Франції). Сотні ти- сяч українців боролись із нацизмом у Русі Опору.
 У результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, 28 тисяч сіл. З яких 250 спалено вщент. Знищено 16,5 тис.промислових підприємств, 33 тис. колгоспів,33 тис. вузів, шкіл, 18 тис. лікувальних закладів. Київ знищено на 85%, Харків - на 70%, великої розрухи за- знали Дніпропетровськ, Запоріжжя, Полтава, повністю знищено Тернопіль. Було зруйновано 2 млн. будинків, унаслідок чого понад 10 млн. людей залиши- лися без даху над головою. Загалом матеріальні втрати України під час війни оцінюють у 285 млрд. крб., або 100 млрд. доларів за тодішнім курсом валют. 
 Визнанням внеску українців у перемогу над нацизмом стало включення Укра- їни до складу держав – засновниць ООН.

Пам,ять...Вона не має початку і не має кінця.
 Ніколи не проходьте байдужими повз гранітні стели, на яких золотими буквами вписані імена полеглих за нас з вами. 
Зупиніться, постійте, помовчіть, покладіть квіти. Пам,ять - запорука неминучої перемоги сьогодні.


З ДНЕМ ПЕРЕМОГИ!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації