неділю, 24 травня 2020 р.

Сьогодні, 24 травня - День Слов,янської писемності і культури та день вшанування пам,яті провідників християнства - рівноапостольних Кирила та Мефодія



"Душа, що не знає літер - мертва душа"
Кирило

Праця цих великих просвітителів стала надбанням усіх слов,ян.
Кирило створив слов,янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов,янську звукову систему. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця". Створена ними абетка стала фундаментом української та інших слов,янських мов. Від "кирилиці" утворились алфавіти: український, білоруський, російський, болгарський, сербський. Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов,янську Євангелія та Псалтиря. 
Найдавнішою, точно датованою кириличною книгою є "Остромирове євангеліє",  датоване 1057 роком.

Гробниці, кості й мумії мовчать,
А слово вічне, ніби далина.
Із темряви віків, де цвинтаря печать,
Лиш чути письмена...
Іван Бунін

Писемність, мова - то є душа кожної нації, її найдавніший скарб. У мові  - наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.

А чи знаєте ви, що...

Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українську мову було прирівняно до літературної наприкінці 18 століття після виходу в 1798 році видання "Енеїди" Івана Котляревського. Саме його вважають засновником нової літературної української мови.


Солов,їну, барвінкову, колосисту - на віки -
Українську рідну мову в дар дали мені батьки.
Берегти її, плекати буду всюди й повсякчас,-
Бо ж єдина - так, як мати -
Мова в кожного із нас!
В. Лучук
.


1 коментар:

Популярні публікації