четвер, 21 травня 2020 р.

21 травня -



Коли  вдягаю вишиванку
Немов в любові признаюся
Своїй країні ніжно й палко,
Вдягну і Господу молюся

День вишиванки з,явився не так давно, у 2006 році, але вже встиг стати одним із найулюбленіших свят українців. Його прийнято святкувати в третій четвер травня - останнього місяця весни, цьогоріч це 21 травня.
Воно об,єднує нашу націю , відроджує національні традиції і українську культуру.

Цікаві факти про українську вишиванку

- Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще до VI ст.
-  Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб візерунок торкався тіла.
-  Вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки. 
- У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками.
 В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, - мереження, бігунець, плетіння. Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.
-  Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.
-  Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. На центральному Майдані міста тоді зібралося 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.

-  Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Натомість вишиванки чорного кольору у давнину було прийнято одягати лише чоловікам. Українське національне вбрання все більше надихає дизайнерів. На модних подіумах тема вишивки подається у найрізноманітніших варіантах.


Це було зовсім недавно



 



Тож нехай це свято зітре кордони і об,єднає українців по всьму світу! Одягайте свої вишиванки і нехай весь світ побачить, яка прекрасна наша УКРАЇНА

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації