середу, 10 листопада 2021 р.

 Цвіти і сяй, моя державна!




09 листопада Україна вшановує Преподобного Нестора Літописця та водночас святкує День української писемності та мови. Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, популяризації, розкриття краси , багатства та водночас  привернення уваги до її проблем.

Найбільшим і найдорожчим добром кожного народу називав український письменник Панас Мирний мову - живу схованку людського духу, його багату скарбницю. І щоб той дух розпросторювався, а скарбниця не міліла, а збагачувалася, кожен, кому не байдуже українське слово, повинен дбати про те, щоб воно яскріло всіма своїми барвами.

Маємо надію, що ви , любі наші читачі, будете  уважними до нашої мови, будете  вчитись   шукати і знаходити відповіді на непрості питання культури мовлення в словниках та книгах. А ми вам допомагатимемо .

Сьогодні радимо прочитати:

Аби осягти, де яких слів уживати, мало вивчати українську граматику - необхідно ще й збагнути її сематику. Це допоможе користуватися питомими словами і не вдаватися до суржику. Саме для всіх тих, хто прагне оволодівати всіма тонкощами української мови, і створила сучасне ілюстроване видання "Мова чудова" автор Олга Уліщенко . 


Розмовляти українською правильно навчить довідник Савченко Л. що містить відомості із сучасної української мови. 


А ще дуже радимо посібник для викорінення суржику з мовлення школярів "Мовну лікарню. Пригоди Лєрки Севрючки і цікаві завдання з культури мови" Мовчун Лесі. В цій книзі у казкову канву вплетені ігрові завдання, виконуючи які, дитина позбудеться помилок у мовленні, спричинені інтерференцією української та російської мов.


Бажаємо вам вчитись мови всміхаючись і граючись!

Ви ж кохаєте джерельно чисту
Мову в росянистому вінку,
Щиру, барвінкову, ще й барвисту,
 Рідну, зачаровано-дзвінку.
Дмитро Білоус



 Для українських дітей рідна мова є природною, невимушеною, мовою повсякденного спілкування!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації