четвер, 12 серпня 2021 р.

 

Сьогодні  день народження у Галини Миколаївни Малик - улюбненої казкарки  української малечі , у доробку якої понад 50 книжок для дітей

 
"Для того щоб писати для дітей, треба просто бути щасливою людиною...Адже звідки, як не з себе. можна дістати весь той прекрасний казковий світ, якого в реальності не існує" - Галина Малик




Народилася Галина Миколаївна 12 серпня 1951 року у м. Бердянську Запорізької області. 1964 року сім'я переїхала в селище Середнє на Закарпатті. Дитинство і юність майбутньої письменниці були радісними і спокійними. Вона гарно вчилася в школі, мала веселий характер, почуття гумору і… не збиралась бути письменницею. Своє перше знайомство з книжкою Галина Миколаївна запам'ятала на все життя. Це сталося у день її народження, коли мама зробила малій Галинці диво-подарунок — збірку «Українські народні казки», яка стала для неї «… і букварем, і розвагою, і цілим новим світом».

Писати майбутня письменниця почала ще з шкільного віку. Потім кинула, та коли сама стала мамою, почала створювати віршики для своєї доньки.

Згодом Галина Малик почала писати казкові повісті для дітей, головні герої яких — твої ровесники. 

Казка "Незвичайні пригоди Алі" (видана в 1991 році) уже давно полюбилася нашим читачам, бо її герої виховують, тішать, спонукають до роздумів, в ній засуджуються лінощі, боягузство та байдужість. Сюжет розповідає про пригоди дівчинки Алі, яка через лінощі потрапляє в країну Недоладію. Дехто з нас пізнає себе читаючи ці пригоди. Адже звичка недоробляти справи до кінця багатьом нам дуже знайома. Та  наше майбутнє залежить тільки від нас і тому дуже важливо доводити всі справи до кінця,  і подібно до дівчинки Алі, відважно боротися з брехливими обіцянками-цяцянками та іншими сяк-таками. 


Повість увійшла до шкільної програми.


За повісті «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» у 1988 році Галині Малик було присуджено премію імені О. Копиленка. З незвичайними пригодами Алі, невгамовної героїні цих повістей, уже познайомились юні читачі Іспанії, Італії, Франції, Німеччини та інших країн. А за повість «Злочинці з паралельного світу», Галині Малик було присуджено звання лауреата літературної премії імені Лесі Українки 2003 року. Галина Малик — член Національної спілки письменників України з 1991 року.

Член експертної ради всеукраїнського рейтингу «Книжка року» у номінації «Дитяче свято»

А ви читали "Незвичайні пригоди Алі"? 

Якщо ні, то запрошуємо до читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації