середу, 16 червня 2021 р.

 14 червня 130 років від дня народження дитячого письменника Олександра Волкова

                                                                      
                                                                     1891 - 1977


 

Знайти дитячу книгу, цікаву саме вашій дитині - завдання непросте. Ми спробуємо заново «відкрити» для вас популярного дитячого письменника, улюбленця дітвори - Олександра Волкова. До сих пір його книги в списках бестселерів, його п'єси ставляться в ТЮЗах різних країн.

У чому ж феномен Олександра Волкова, в чому секрет успіху його «Чарівника смарагдового міста»?

 

1.    Дитинство Сашка Волкова пройшло в стінах військової фортеці в місті Усть-Каменогорськ, Казахстан. Батько - Відставний фельдфебель царської армії з рідкісним ім'ям Мелентий, мати - кравчиня. Батьки намагалися дати хлопчикові все, що було в їх силах, але найбільше він цінував свободу і книги.

2.    Читання - головна пристрасть Волкова, захопило його дуже рано і безповоротно. Читати Саша навчився у віці трьох років і з тих пір жадібно поглинав будь-яку доступну літературу.

 

3.    Навчання давалося Олександру Волкову досить легко. У 6 років Волкова прийняли відразу в другий клас міського училища, і в 12 років він закінчив його найкращим учнем. За велінням душі і покликанням вступив до Томського учительського інституту, який закінчив в 1910 році з правом викладання в міських і вищих початкових училищах.

4.    Перші твори А. Волкова з'явилися напередодні революції. Перші вірші «Ніщо не радує мене», «Мрії» надрукувала в 1917 році газета «Сибірський світло».

5.    Кар'єра Волкова розвивалася досить успішно. Логічним її продовженням став переїзд до Москви в 1929 році. Протягом двадцяти років був викладачем вищої математики в Московському інституті кольорових металів і золота.


6.   Зовсім випадково, в рамках навчання, до нього в руки потрапила книга Л. Френка Баума «Чарівник країни Оз». Прочитавши її, він спробував розповісти своїм двом синам історію американської дівчинки Дороті та її друзів. Так з'явився переклад історії чарівника з казкової країни. Песик Тотошко у Волкова заговорив, дівчинку стали кликати Еллі, а Мудрець із Країни Оз знайшов ім'я і титул - Великий і Жахливий Чарівник Гудвін ... Олександр Волков рік працював над рукописом і назвав її «Чарівник Смарагдового міста» з підзаголовком «Переробки казки американського письменника Френка Баума». Рукопис він відправив відомому дитячому письменнику С. Я. Маршаку, той її схвалив і передав до видавництва, настійно порадивши Волкову зайнятися літературою професійно.

 

7. В 1941 році Волков став членом Спілки письменників СРСР. А після війни Олександр Мелентьевич Волков познайомився з починаючим художником Леонідом Володимирським, і «Чарівник Смарагдового міста» вийшов у світ з новими ілюстраціями . З тих пір вона постійно перевидається, користуючись незмінним успіхом. І юні читачі знову відправляються в подорож по дорозі, вимощеній жовтою цеглою ...

 

8.    Неймовірний успіх циклу Волкова, зробив автора сучасним класиком дитячої літератури.

 

9.    «Чарівник Смарагдового міста» викликав великий потік листів автору від його маленьких читачів. Діти наполегливо вимагали, щоб письменник продовжив казку про пригоди доброї маленької дівчинки Еллі та її вірних друзів. І добрий чарівник почув прохання своїх юних шанувальників. Він написав ще три казки - «Вогненний бог Марранов», «Жовтий туман» і «Таємниця покинутого замку». Всі шість казкових повістей про Смарагдовому місті були перекладені багатьма мовами світу загальним тиражем у кілька десятків мільйонів примірників.

 

10.   Не меншою популярністю користувалися й інші історичні твори Олександра Мелентьевич Волкова - «Два брата», «Зодчі», «Поневіряння», «царгородських полонянка», збірник «Слід за кормою» (1960), присвячений історії мореплавання, первісних часів, загибелі Атлантиди і відкриття Америки вікінгами. Крім цього Олександр Волков опублікував кілька науково-популярних книг про природу, риболовлю, історії науки. Найпопулярніша з них - «Земля і небо» (1957), що вводить дітей у світ географії та астрономії, витримала багаторазові перевидання.


11.    Волков до останніх днів життя займався своєю улюбленою справою - перекладами.

 

12.    Книги про Чарівну країну невпинно перевидаються великими тиражами, радуючи все нові покоління юних читачів ... Цей цикл став настільки популярний, що в 90-і роки почали створюватися його продовження. Початок цьому поклав Юрій Кузнєцов, який вирішив продовжити епопею і написав нову повість - «Смарагдовий дощ» (1992). Дитячий письменник Сергій Сухинов, починаючи з 1997 року, видав вже понад 20-ти книг серії «Смарагдове місто».

 

Ось таким був дитячий письменник, автор безлічі улюблених і популярних дитячих книг Олександр Волков.  

Ми гаряче рекомендуємо книги цього автора всім читачам нашої бібліотеки.


У нас сьогодні до Дня народження письменника літературний ринг "Подорож в Смарагдове місто" з нашими книголюбчиками з пришкільного табору "Соняшник"



Знайомились з "чарівником Смарагдового міста"


Боролись за перемогу


Вибрали книги для читання додому


                                  Переможці гри, в обмін на зароблені фішки отримали призи!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації