середу, 21 жовтня 2020 р.

 Казкар із сонячної Італії

Джанні Родарі ( 23/10.1920 -14/04. 1980)

 100 років від дня народження


"Сльоза вередливої дитини важить менше  від вітру. Сльоза голодного хлопчика - важча всієї Землі"

                                                                                   Джанні Родарі

...Якось на головній площі міста раптово появився палац із морозива, в якого  дах був із збитих вершків, а пічні труби із цукатів. М-м-м.. яка смакота!

І всі міські жителі  цілісінький день наминали  цю смакоту. При цьому ні в кого не заболів живіт.

Цей чудовий палац із морозива "побудував" в одній із своїх казок італійський письменник Джанні Родарі.

 Народився він за морями, за горами в дивовижній країні Італії, де живуть безжурні, красиві люди з сонцем у серці, в сім'ї булочника і прислуги. Напевно, саме в батьківській пекарні, вперше,  майбутній письменник пізнав "якого кольору ремесла" і пізніше написав про це чудовий вірш. Майбутній літератор рано втратив батька: пекар Джузеппе помер, коли синові ледь виповнилось 10 років. Грошей на навчання не було, тому Родарі навчався в духовній семінарії, так як учнів там годували і одягали. В 17 років почав викладати в початкових класах місцевої школи. Йому подобалось працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів забавні і повчальні історії.

 Веселий, невичерпний на вигадки казкар подарував дітлахам безліч незвичайних історій - "Пригоди Цибуліно", "Подорож Блакитної Стріли", "Джельсаміно в Країні брехунів", "Казки по телефону", "Торт в небі".  Його книги полюбили діти всього світу.

В 1967 році Родарі визнали кращим письменником Італії, а в 1970 році  він одержав Міжнародну золоту медаль імені Ганса Християна Андерсена - вищу нагороду в дитячій літературі.

Казки Родарі справедливо називають "іграшками із слів". Вони вишукані, легкі для засвоювання, захоплюючі. Добрі і мудрі вони яскрять  фантазією і в той же час відображають реальне життя, за що їх ще дужче  люблять читачі.



Тож бажаємо вам прочитати книги Джанні Родарі і його герої обов'язково стануть вашими  вірними друзями на все життя!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації