пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Різнобічно талановитий

Володимиру Винниченку - 140 років від дня народження

26/07.1880 - 6/111.1951

"Я хочу собою возвеличити українське..."
В. Винниченко

Видатний український літератор, художник, політичний і державний діяч, який з юності боровся за вільну Україну.

Твори Винниченка входять до золотого фонду української літератури. Він почав писати ще в гімназії, а в 22 роки успішно друкувався. Перше оповідання "Сила і краса", видане в 1902 році. "Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь йдуть розмови, як тільки річ  торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка", писав Михайло Коцюбинський 1909 року.
 Літературна спадщина Володимира Кириловича становить 100 оповідань, 23 п'єси, 14 романів. П'єси Винниченка ще за його життя ставили театри мало не у всій Європі.
 Зауважте, Володимир Винниченко ще й талановитий художник. Його 74 малячрські роботи та 4 альбоми з акварелями нещодавно повернулися в Україну.
 До найкращої частини творчої спадщини належать його оповідання для дітей.
У 20-тих роках твори Винниченка були широко популярні, входили в усі українські читанки й хрестоматії, та радянська влада викреслила його ім,я з політики і з літератури.





Симпатії письменника на боці гордих, неординарних, кмітливих героїв, які вміють захистити власну честь, стати в оборону правди й справедливості.
 Багато з того про що писав Винниченко давно відійшло в минуле, але є те, що не зникає: самі характери його героїв, їхні пригоди. Вони вражають своїм драматичним змістом і правдивістю. 
Після довгої перерви оповідання Винниченка знову вивчаються в 6-х класах українських шкіл. Сподіваємось, ви будете читати їх з цікавістю.

А чи знаєте ви, що???

У травні-жовтні 1914 року Винниченко нелегально жив у Катеринославі. Він певний час мешкав у готельчику Тихвинського жіночого монастиря. Винниченко відігравав важливу роль у революційному русі на Катеринославщині.
Іменем Винниченка тепер називається вулиця у Соборному районі нашого міста.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації