пʼятницю, 20 березня 2020 р.

Вірний лицар української мови

19.03 - 125 років від дня народження Максима Тадейовича Рильського


1845 - 1964
Видатний український поет,перекладач, академік АН України, автор чудових віршів для дітей.
Він України мав чарівну вроду,
Носив її наймення гордолиць.
Він виріс від суниць, аж до зірниць,
Великий гранослов свого народу.
Д. Павличко
  Поет народився 19 березня 1895 р. в сім’ї українського культурного діяча, економіста та етнографа Т. Рильського. Його дитячі роки минули в селі Романівка на Житомирщині (тепер Попільнянського району). Він зростав у дружбі з селянськими дітьми і палкому, як він сам писав, замилуванні природою. В 1908 р. Максим поступив до третього класу гімназії у Києві. Великий вплив на формування його світогляду мав композитор М. Лисенко, у якого мешкав гімназист.
  Писати почав рано – перший його вірш був опублікований уже в 1907 р., а через три роки побачила світ дебютна збірка «На білих островах» (1910 р.).
  З 1915 р. М. Рильський – студент Київського університету, медичного факультету, через два роки продовжить навчання на історико-філологічному, але революція, громадянська війна змусили його перервати освіту і переїхати в село Вчорайше Ружинського району, а потім у ріднуРоманівку, де він вчителюватиме у початковій школі аж до осені 1923 р.
  Пізніше, в Києві, вже маючи відоме літературне ім’я, деякий час викладає стилістику і практику перекладу в Українському інституті лінгвістичної освіти. У літературних колах М. Рильський належав до групи «неокласиків». Цією обставиною спричинено, що його теж не обминули репресії: 1931 р. він півроку пробув «під слідством» в ув’язненні, доки не був звільнений "за відсутністю достатніх даних для обвинувачення й суду.
  У роки Великої Вітчизняної війни його поезія почала відроджуватись, зазвучала по-новому, справді натхненною мовою. Патріотичні твори М. Рильського «Слово про рідну матір» і бгато інших гаряче сприймались і на фронті, і в тилу.
  Творче відродження поета припадає на пам’ятну «відлигу» в житті суспільства, що почалася в середині 50-х років. Поетичні збірки цього останнього періоду в житті М. Рильського «Троянти й виноград» (1957 р.), «Далекі небосхили» (1959 р.), «В затінку жайворонка» (1961 р.) та інші – гідно вивершують його творчу біографію.
  М. Рильський – один з найвидатніших в українській та світовій літературі майстрів художнього перекладу з російської, польської та французької літератур, які він досконало знав.У польській літературі його увагу привертали великі романтики ХІХ ст. – А.Міцкевич, Ю. Словацький, Ю. Тувім, у французькій – П. Корнель, Ж. Расін, Ж.-Б. Мольєр, Вольтер, В. Гюго та інші.
  Помер М.Т. Рильський після тяжкої хвороби 14 липня 1964 року. 
Проніс через усе життя захоплення українською мовою, народною піснею, природою.
Максим Рильський
ДОЩ
Благодатний, довгожданий,
Дивним сяйвом осіянний,
Золотий вечірній гість
Впав бадьоро, свіжо, дзвінко
На закурені будинки
Зголоднілих передмість.
Відкривай гарячі груди,
Мати земле! Дощ остудить,
Оживить і запліднить,-
І пшеницею й ячменем
Буйним повівом зеленим
Білі села звеселить.,
Читайте поетичні шедеври Максима Рильського, насолоджуйтесь, бо вони, дійсно, цього варті!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації