понеділок, 13 травня 2019 р.

Син землі української
Панасу Мирному - українському письменнику і драматургу - 170 років від дня народження
1849 - 1920
"Безсмертний, славний син вкраїнського народу,
У праці й боротьбі ти всіх народів син"
В. Сосюра
Панас Якович Рудченко народився в м. Миргороді на Полтавщині в сім'ї чиновника. Тут розпочалося і його навчання, і перші уроки трудового життя. З молодого віку йому довелося піти батьківською стежкою - стати канцеляристом, працювати в фінансових установах Гадяча та Миргорода. Тут він почав пробувати себе в літературній діяльності, написавши перші вірші та оповідання "Ганнуся" , "Гріх і спокута". А згодом, переїхавши в Полтаву, письменник пише своє  оповідання "Лихий попутав". Провідною темою його творчості стає життя українського села. Повість "Чіпка" вийшла в 1872 р. Роман "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" був написаний - 1872- 1875 роках в співдружності з братом Іваном Біликом.  Але виданий був лише в 1880 році за кордоном, в Женеві. Тому що саме тоді, в 1976 році, вийшов царський указ про заборону видавати твори українською мовою.
Романи й повісті Панаса Мирного збагатили українську літературу, його твори читають не тільки українці, вони видавались в Канаді, Чехії, Болгарії, Росії.
Читають Панаса Мирного й сучасні читачі нашої бібліотеки:


"Я - Даша Філіпова, прочитала нещодавно   "Казку про Правду і Кривду" Панаса  Мирного і була вражена.  Нелегко з Кривдою боротися, - каже письменник. - І нехай кожен знає про це, і готує себе до боротьби з нею, щоб Правда перемогла.
Читала я, раджу вам! "
" Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування"
П. Мирний



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації