неділю, 25 листопада 2018 р.

     Знавець людського життя
180 років від дня народження Івана Семеновича Нечуй-Левицького - класика української літератури.
"Іван Нечуй-левицький - се великий артист зору, се колосальне, усеобіймаюче око України"
І. Франко

Народився 25 листопада 1838 року в с. Стеблів Черкаської обл.в сім'ї сільського священника, помер 15 квітня 1918 року в Києві. (Справжнє прізвище Левицький)

Автор визнаних шедеврами світової літератури творів "Микола Джеря", "Кайдашева сім'я", "Бурлачка", "Старосвітські батюшки та матушки", "Хмари", "Князь Єремія Вишневецький", "Запорожці", "Над Чорним морем" та ін.

Відкрито виступав проти русифікації України.Також увійшов в історію, як перший перекладач Біблії українською мовою (разом з Кулішем і Пулюєм)
Вельми категорично ставився до правопису, вважаючи, що "писати треба так, як люди говорять". Був готовий спалити власні книги, якщо там будуть такого роду помилки: "нехай краще згорять, ніж з таким правописом".
Чи знаєте ви, що
сюжет знаменитої комедії "За двома зайцями" узятий з п'єси Івана Нечуй-Левицького "На Кожум'яках". А в Києві, на Андріївському узвозі, встановлено пам'ятник Голохвостову та Проні Прокопівні (у п'єсі Нечуй-Левицького персонажів звуть Євфросин'я та Гострохвостий)
Сучасні наші читачі читають колоритні твори великого класика з неослабленим інтересом і цікавістю:
"Я - Калишенко Даша, з захопленням читала "Кайдашеву сім'ю",де автор показує багаті звичаї і традиції нашого народу. Це і сватання, і розглядини,обряд весілля, похорону, ворожіння, знахарства. А як детально описане дівоче вбрання! Деталі одягу, прикраси, головні убори, та як їх правильно одягати. І все це автор лишив нам, своїм нащадкам, щоб ми знали,як жили наші предки в ті часи."
Отже, класика - це класно!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації