пʼятницю, 16 березня 2018 р.

Дім для слів




          Дорогі друзі!
          Щодня ми промовляємо бездіч добре знайомих, а іноді незвичних, таємничих слів.
           Питаєте, для чого знати, звідки походять слова? Для того, щоб разом зі словом дізнатися про історію багатьох винаходів і відкриттів, культуру, побут, народні звичаї, історичне минуле, що нерозривно пов'язане з невпинним розвитком мови.  Слово, наче машина часу, перенесе вас у далеке минуле, воно -  ніби подарунок сивих століть. Уся наша планета оповита невидимими шляхами, якими мандрували і нині мандрують слова. З огляду на сказане важко переоцінити роль сучасних словників у всіх сферах спілкування.  Тому їх справедливо називають "мовними скарбницями".
        Про те, як правильно користуватись словниками і до якого словника треба звертатися йшлося на нашій грі  "Подорож у Країну Словарію".



    Не бійтесь заглядати у словник:
    Це пишний сад, а не сумне провалля;
      Збирайте, як розумний садівник,
     Достиглий овоч у Грінченка  й Даля,
Не майте гніву до моїх порад
    І не лінуйтесь доглядать свій сад.
             М. Рильський

Цікаво знати
* Перші друковані українські словники мали дуже довгі назви. У 1596 році у Вільні вийшов у світ перший друкований словник, у якому слова із церковнослов'янської мови були перекладені "простою мовою" Це словник київського вченого Лаврентія Зизанія (Тустановського) Його назва складала з півтора десятка слів.
*  Великий тлумачний словник сучасної української мови має 170 тисяч слів.
* Вчені всього світу працюють над особливими словниками, які називаються рітезауруси. Переклади текстів  за цими словниками відбуваються цілими абзацами.

Звертайтеся до словників, вони завжди і в усьому допоможуть вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації