пʼятницю, 3 березня 2017 р.

     Завжди вічний і завжди сучасний


(Леоніду Глібову – 190 років від дня народження)
 (1827-1893)
        
                   Здається , байка просто бреше,
                   А справді ясну правду чеше.
                   Нікого в світі не мине,
                   Читайте, згадуйте мене.
                                      Л. Глібов.

         Леонід Глібов – неперевершений майстер «вічного жанру» - байки в українському письменстві народився 5 березня 1827 року на Полтавщині, серед замріяних гаїв і полів Хорольщини.
         Ще в дитинстві, слухаючи казки баби Одарки, маленький Льолик настільки виразно уявляв риси вдачі і звички тварин, звірів, що всі оті леви, зайці, вовки і лисиці поставали перед ним, як живі. Йому, тоді ще зовсім маленькому хлопчикові, здавалося, що вони думають і говорять, як люди. Що вони є добрі і злі. Ось так  згодом у зошиті Глібова і появились перші байки. «Вовк і Кіт», «Лебідь, Рак і Щука». «Синиця»… А невдовзі, підписані «дідусь Кенир», стали виходити ще й загадки, акровірші, ліричні твори.
         Ми в нашій бібліотеці вшановували поета-байкаря вікториною «Сила закону». Байдужих не було. Діти   відгадували загадки «дідуся Кенира», декламували байки, прослухали «Журбу».
         Немає, як відомо, вищої відзнаки для поета, ніж коли його твори стають народними. Вікторина показала, що байки, ліричні пісні та загадки для дітей і досі  надзвичайно популярні. Вони переходять, немов скарби, від покоління до покоління.

                   Отож, любі друзі, читайте, насолоджуйтеся й переймайте закладену в байках та загадках  Глібова глибинну мудрість, в піснях – тонку ліричність.

Це, безперечно, стане вам у пригоді.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації