понеділок, 5 грудня 2016 р.

            Лицар добра і правди. 
            Григору Тютюннику  85 років.


                     
   «Мало -  бачити. Мало – розуміти. Треба любить. Немає загадки таланту. Є вічна загадка любові»
                                                                                                                      Г. Тютюнник.

      Григір Михайлович Тютюнник народився 5 грудня 1931 року в селі Шилівці на Полтавщині в селянській родині. Важке повоєнне дитинство без репресованого батька, служба на флоті, вчителювання на Донеччині, літературна праця в Києві і добровільна смерть.
  Сьогодні його називають одним з найвидатніших новелістів української літератури.
   Не багато встиг написати Григір Тютюнник за своє коротке літературне життя та всі його твори сповнені людського тепла, ласки й милосердя. Тому, що душа в нього була чиста, світла, аж промениста. Співчутлива до чужого горя й радісно усміхнена до добра й краси.
  Його книги про рідну природу, про людей, які її оберігають, а також про долі дітей в роки війни та про суворе післявоєнне дитинство.
    Сьогодні, в день народження письменника, ми знайомимо наших читачів з його творчістю біля книжкової виставки  «Лицар добра і правди Григір Тютюнник»

   Литвинова Настя вже прочитала «Степову казку» і радить прочитати її всім вам, а Ромашин Артем та Вова Хлібуцевич сьогодні тільки вибрали.
За книги "Климко" - 1976 р. та "Вогник далеко в степу" – 1979 р. присуджено республіканську літературну премію ім. Лесі Українки у 1980 році.
У 1989 році його творчість була відзначена посмертно Державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

         Ми маємо надію, що не одне покоління читачів ще відкриє для себе ці книги, полюбить героїв Григора Тютюнника і піде з ними в   життя, переймаючи в них ті прекрасні й благородні риси, якими так любовно нагородив їх автор.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації