пʼятницю, 7 грудня 2018 р.

140 років від дня народження Олександра Олеся - українського письменника, поета, драматурга, перекладача.
"Україна дістала поета-лірика, котрого виглядала від часів Шевченка...він став вічним і невмирущим національним здобутком на всі часи"
Михайло Грушевський
Народився 5 грудня 1878 року в містечку Білопілля на Сумщині, помер 22 липня 1944 року в Празі. Справжнє прізвище поета Олександр Іванович Кандиба. Закінчив Харківський ветеринарний інститут.
Дебютував Олесь віршем "Парубоцькі літа" в одеському альманасі "Багаття 1905 року. Перша збірка віршів "З журбою радість обнялась" вийшла в світ в 1907 році і принесла не тільки визнання, але й заслужені поетичні лаври. Потім були Поезії. Книга 11(1909),Поезії. Книга 111(1911), Поезії.Книга 1V (1914), Поезії.Книга V(1917). В 1919 році емігрував за кордон і прожив там до кінця життя. Його вірші в СССР не видавались, ім'я було під негласною забороною. Не дивлячись на те, що поет перебував за кордоном, він зберіг палку любов до рідної України, рідної мови. рідного слова. Про це ми дізнаємось, читаючи його вірші.
 І в наш час мудрі,веселі й сумні вірші й казки О. Олеся радують своєю пісенністю і милозвучністю. Наші читачі з радістю їх читають:
Все навколо зеленіє,
Річка ллється і шумить.
Тихо, тихо вітер віє,
І з травою гомонить...
Сьогодні, в день народження поета в нас літературна  мандрівка "З журбою радість обнялась", де ми знайомили наших читачів з його  життям і творчістю  біля книжкової виставки.
Ми маємо надію, що ще не одне покоління читачів відкриє для себе чудові вірші Олександра Олеся, полюбить їх  і піде з ними в життя.

О слово рідне! Шум дерев!
Музики зір блакитнооких,
Шовковий спів степів широких.
Дніпра між ними левій рев...
О. Олесь


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації