четвер, 12 квітня 2018 р.

12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики


"Планета - це колиска розуму, але неможливо вічно жити в колисці"
К. Ціолковський

Летить Земля у просторі космічнім,
Закутана у сяйво голубе,
І в русі цьому щохвилиннім, вічнім,
Життя розквітло буйно, як ніде.

У нас космічна мандрівка "Через терни до зірок"


***
Чи знаєш ти, що?
Світова космонавтика постала і розвивалася значною мірою завдяки українським конструкторам і вченим.
* Важко повірити, але початок світової космічної ери пов'язаний із конструюванням понад 200 років тому  порохових бойових ракет і пускових станків Олександром Засядьком. Він сформував першу ракетну батарею, озброєну бойовими і запалювальними ракетами, що вироблялися в промислових масштабах.
* Піонером космонавтики називають Олександра Шаргея (Кондратюка), котрий обгрунтував і розрахував найекономнішу схему польоту на Місяць із поверненням на Землю. Завдяки йому став можливим політ на Місяць 21 липня 1969 року американського екіпажу. Американці встановили йому пам'ятник на космодромі Канаверал і назвали його ім'ям місячний кратер і малу планету.
В Україні іменем Юрія Кондратюка названий Полтавський національний технічний університет.
*Основоположник практичної космонавтики, конструктор першої міжпланетної балістичної ракети, штучного супутника Землі, кораблів "Восток" і "Восход" Сергій Корольов народився в Житомирі.
* Михайло Янгель очолював створення ракетних комплексів, ракетоносіїв "Космос", "Космос-2", "Циклон-2", "Циклон-3", ракетного блоку місячного корабля. У 1956 році була створена нова міжконтинетальна балістична ракета третього покоління Р-36 - на той момент найпотужніша у світі. Завдяки вченому було встановлено ракетний паритет між СССР і СЩА.
*Першим українцем, який побував у космосі - ще до набуття Україною незалежності - був Павло Попович. Його політ відбувся у серпні 1962 року.
*Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк. 19 листопада 1997 року в складі космічного американського човна "Колумбія".

Мрійте! Завоювання космосу продовжується!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації