середу, 24 травня 2017 р.

Лебеді над дахами дитинства

24 травня - 105 років від дня народження українського письменника Михайла Стельмаха
(1912 - 1983)

                 "Я весь живу серед своїх героїв"
М. Стельмах
           Михайло Панасович Стельмах народився в селі Дяківці на Вінниччині в бідній родині сільських хліборобів. З дитячих років запали в душу хлопчика народні пісні, казки, думи, легенди. А ще полюбив маленький Михайлик книжку. Читати навчився рано, а перші літери вивів виструганою з кленової гілочки ручкою і бузиновими чорнилами.
          Перші його віршові спроби припадають на тридцяті роки, коли він після закінчення Вінницького педінституту вчителює  на Київщині. Потім була війна, поранення і початок роботи над великим прозовим твором "Велика рідня", за який удостоївся Державної премії. 
     А далі були романи "Кров людська - не водиця", "Хліб і сіль", "Правда і кривда", "Дума про тебе", "Чотири броди". В цьому романі автор порушив заборонені тоді теми: голоду 1933 року, сталінських репресій, атмосфери недовіри та доносництва, що панували в ті роки.
        Особливе місце займають твори для наймолодших читачів.  Це - "Жнива", "Колосок до колоска", "Весна-весняночка", "У сестрички дві косички" та ін.

Подружки-однокласниці Богдана і Мар'яна прочитали повість "Гуси-лебеді летять".  Богдана: -
"Я в захваті від книги М. Стельмаха "Гуси-лебеді летять", хоч починала читати її неохоче, але захопилась цією автобіографічною повістю з життя самого автора. Може  тому мені такий близький Михайлик, що я, як і він, люблю природу, люблю спостерігати, як цвіте повернутий до сонця соняшник, як на городі з'являється перший пуп'янок огірка, люблю зелений любисток, червону калину, чорнобривці.
А ще мені подобається, що цей твір написаний дуже красивою українською мовою. 
Рекомендую. Приєднуйтесь!"


Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації