вівторок, 12 січня 2021 р.

 Моряк в сідлі

 145 років від дня народження Джека Лондона - всесвітньовідомого американського письменника

1876 - 1916
"Я зробив людину предметом свого поклоніння"
Джек Лондон


Книжками американського письменника Джека Лондона зачитувалось не одне покоління читачів. А все тому, що в його творах і захоплюючий сюжет, і карколомні пригоди. Прикметно, що всі твори Лондона - біографічні.  - Він писав про те, що сам пережив, про людей, котрих зустрічав на своєму непростому шляху, який він пройшов від робітника консервної фабрики до відомого письменника. Своїми творами письменник доводив, що і в найтяжчих обставинах людина не є безпорадною. Все вирішують її духовні якості, її воля, її людяність, віра.
Саме ці риси вчать читача жити за законами правди й дарують впевненість у власних силах на довгій і часто тернистій дорозі життя.

                                          Цікаві факти про Джека Лондона


Справжнє ім’я письменника – Джон Гріффіт Чейні. 

За 17 років своєї літературної діяльності Джек Лондон створив 20 романів, 3 п’єси і понад 200 оповідань. 

Джек Лондон з юних років багато працював. Ким він тільки не був в молодості – він пробував себе в якості прибиральника, продавця, влаштовувався на консервну фабрику, і, загалом, усіляко намагався заробити грошей. 

 Джек Лондон був досвідченим моряком. Одного разу він, ще в 14 років, взяв в борг 300 доларів і придбав собі невеликий старий корабель, на якому став добувати креветки, роблячи це все незаконно. Пізніше він уже сам влаштувався на промисловий корабель і плавав до берегів Японії за здобиччю (цікаві факти про Японію). 

Після того, як його мати вийшла заміж вдруге, за ветерана Громадянської війни Джона Лондона, хлопчик був усиновлений вітчимом і змінив прізвище з Чейні на Лондон.

 У вісімнадцять років він провів місяць у в’язниці. Причиною арешту послужила участь у бунті. 

Джек Лондон писав не тільки для дорослих, але і для дітей. Однією з найпопулярніших його дитячих книг є збірник «Північні розповіді». 

 Свій перший гонорар Джек отримав ще в 16-річному віці. Йому вдалося опублікувати в одній з газет Сан-Франциско нарис «Тайфун біля берегів Японії».

 Джек Лондон, за своє, відносно недовге творче життя (16 років) написав понад 50 книг. Його повісті й оповідання переведені на багато мов світу і до цього дня продовжують продаватися на полицях книжкових магазинів. 

Роки життя Джека Лондона припали на «золоту лихоманку». Навесні 1897 року письменник піддається їй і їде на Аляску. Розбагатіти, правда, йому таким чином не вдалося. Книги Джека Лондона написані простою розмовною мовою. Можливо, частково саме через легкість читання і простоту його творів і стали такими популярними. 

Працездатність Джека була просто фантастичною – за письменницьким столом він міг проводити по 15 годин на день. 

Джек Лондон працював військовим кореспондентом. За своє життя він двічі побував у військових конфліктах. 

 Джек плавав в кругосвітню подорож. Письменник зібрав близько тридцяти тисяч доларів і побудував корабель за своїми ж кресленнями. Він хотів разом з сім’єю поплисти в семирічну подорож, проте, в ході його він прихворів, і був змушений через пару років повернутися назад.

 Серед інших відомих світу людей Джек Лондон був досить популярний. Лев Толстой зберігав його книги в своїй бібліотеці, його також любили Єсенін і Грін, а в деяких роботах Маяковського присутній його вплив. 

Вважається, що Джек Лондон став першим письменником, який заробив мільйон доларів за допомогою своєї літературної діяльності. 

Помер Джек Лондон в результаті передозування сильнодіючих знеболюючих препаратів. Ніхто досі не знає, чи був це нещасний випадок або самогубство. На могилі Джека Лондона стоїть тільки валун, який проріс мохом. Надгробка там немає....

Ми підготували для вас книжкову виставку кращих творів письменника 

Книжки Джека Лондона - про хоробрість та чесність, кмітливість та волю до перемоги, книжки про щиру дружбу та справжнє кохання. Але насамперед ці книжки - про людей, які змогли стати найкращими, "першими серед рівних". Стати лідерами.
Тож, якщо у майбутньому ти обираєш для себе шлях лідера, шлях успіху та перемог, ці книги - саме для тебе!
Читай! Прагни! Перемагай!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації