пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

85 років від дня народження Віктора Близнеця -українського дитячого письменника, лауреата літературних премій журнала "Барвінок" ім О. Копиленка та М. Рильського

          Народився й виріс на Кіровоградщині в селі Володимирівка. Закінчив Київський університет в 1957 році. Працював в редакціях журналів "Піонерія" та "Малятко", замісником головного редактора видавництва "Молодь"...
Писав для дітей і про дітей.
Публікуватися почав з 1969 року. Найпопулярнішими його творами для дітей є повісті "Паруси над степом", "Землянка", "Древляни", "Звук павутинки", "Мовчун", "Земля світлячків","Женя і Синько","Як народжувалась стежка". Спеціально для дітей переклав з давньоруської сучасною мовою літопис "Повість минулих літ".

У 1988 році Віктор Близнець посмертно удостоєний літературної премії ім. Лесі Українки. А в 2003 році Міжнарродним освітнім фондом ім. Ярослава Мудрого започаткована літературна премія "Звук павутинки" ім. Віктора Близнеця.
Понад усе він любив дітей і природу. В його творах іскріє сміх і добре лукавство та мила дитяча привітність. Вони світяться любов'ю до людей - і дай їм Боже, довгого життя. Хай світять!

"Я Ксеня, за порадою бібліотекаря прочитала "Звук павутинки" Віктора Близнеця". Ця повість мене вразила, як сама по собі, ( підказує, що треба жаліти все живе,) так і посвятою: "Присвячую цю повість трав'яним коникам, хрущам, тихому дощеві, замуленій річечці - найбільшим чудесам світу, які ми відкриваємо в дитинстві."-Чудово, правда?"
Читали ми - радимо вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації