середу, 24 травня 2017 р.

24 травня - День слов'янської писемно-
сті та культури.


Відзначається щорічно в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відповідно до Указу Президента України від 2004 року.
Український алфавіт утворився від старослов'янського.  Він був розроблений у 863 році двома вченими монахами, братами Кирилом і Мефодієм для перекладу з давньогрецької мови священних книг. На честь молодшого брата його назвали кирилицею. Від кирилиці утворилися алфавіти: український, російський, білоруський, болгарський, сербський.

А чи знаєте ви, що...

   Перший український буквар, виданий українським автором, мав назву "Наука до читання й розуміння слов'янського письма". Він вийшов у світ у Вільні (Литва) 1596 року стараннями Лаврентія Зизанія. До книжки було додано словник, який містив 1061 слово.

   Першим букварем, виданим в Україні, був "Буквар" ("Азбука"), надрукований у 1574 році у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США)

   Перший український словник, "Лексис з тлумаченням слов'янських слів на просту мову", складений після 1581 року невідомим автором, лишився в рукописі. Він містить 896 слів. Автор підшив його до "Острозкої Біблії", яка вийшла 1581 року.

   Найдавніша згадка про українську мову датується 858 роком, а вперше українську мову було прирівняно до літературної наприкінці  18 століття, після виходу в 1798 році першого видання  "Енеїди" І. Котляревського. Саме його і вважають засновником нової літературної української  мови.

   Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисячі слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в даний час.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації