понеділок, 15 травня 2017 р.

Співець козацької вольниці

15 травня 160 років від дня народження Андрія Чайковського -
українського письменника, громадського діяча, доктора права.
     
                   


"Любіть Україну, любіть своє рідне"
А. Чайковський
Народився в м. Самборі в сім'ї дрібного службовця. В ранньому віці втратив обох батьків, тому виховувала бабуся. Закінчив юридичний факультет Львівського університета. Працював адвокатом. Друкуватись почав у 1892 році .Дружив з Іваном Франком, вважав його своїм учителем.
Історичні романи А. Чайковського "Сагайдачний", "Олексій Корнієнко", а також повісті й оповідання "За сестрою", "Козацька помста". "З татарської неволі" та ін. мали значний вплив на пробудження  національної свідомості й виховання молоді Галичини. В цих творах Чайковський в романтичному стилі ідеалізував Запоріжжя та звинувачував Москву за кривди, завдані Україні. Тому після об'єднання Західних земель із Радянською Україною письменник був надовго забутий. Нині, коли Україна стала незалежною, ми знову маємо змогу  насолоджуватись творчістю Андрія Чайковського.
"Мене звати Герман Корсунський. Повість "За сестрою" Андрія Чайковського справила на мене  сильне враження.Перед нами постають ті звитяжні часи, коли українські козаки боронили свою землю від турецько-татарської навали. Мене вразив хлопчик Павлусь, його прагнення звільнити свою сестру. Автор показує нам, як потрібно любити свій рідний край і свою родину.
 Прочитав я - раджу вам!"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації