четвер, 15 жовтня 2020 р.

 

Про славу козацьку сьогодні згадаймо, історію роду не забуваймо!


14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, День українського козацтва та День Покрови Пресвятої Богородиці.
 Це свято спадкоємності героїчних традицій нашого народу, сили духу і мужності, відданості своїй Вітчизні і гордості за її ратну справу.



              Героям країни, воїнам світла і добра - Захисникам України,

               Що мужньо боронять нас від супостата,

              Ні танкам, ні градам вас не злякати .                                                                        

             Всім тим, що життя не шкодують віддати -                                                                                       

           Низький вам уклін і велика подяка!

Покров Пресвятої Богородиці - це велике свято, яке відзначають православні віруючі. Воно пов'язане з легендою про порятунок жителів Константинополя від ворогів. За переказами Богородиця з'явилась перед жителями міста і вкрила їх своїм покровом, щоб нападники їх не побачили. Традиція святкування була введена князем Андрієм Боголюбським. 

Існує багато варіантів ікон Покрови Богородиці. Вони зображують Богоматір, що тримає в руках омофор (покров). Цей образ символізує заступництво Небес за людство.


Ікона Пресвятої Богородиці захищає від недуг і дарує сімейне щастя самотнім.

 Цього дня відзначають також День українського козацтва, символом якого була Богородиця. Козаки настільки вірили в силу Богородиці, що свято отримало ще й іншу назву - Козацька Покрова.

В Україні Покрова завжди була великим святом. Існує народна приказка: "Покрова накриває траву листям, землю - снігом, воду - льодом, а дівчат - шлюбним вінцем". В наших українських селах і досі дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови.

Ми пропонуємо вам книжкову виставку "Україна - славний край козачий", де  ви зможете зробити мандрівку в часі, і за допомогою книжкових описів потрапити на Запорізьку Січ, коли життя козаків було сповнене небезпек, а вся надія покладалася на шаблю, силу і прудкого коня.


Молимось за вас, воїни України!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації