суботу, 2 березня 2019 р.

      160 років від дня народження ШОЛОМ-АЛЕЙХЕМА - єврейського письменника-класика.
             
                        1859 - 1914
         
         Справжнє прізвище - Рабінович Шолом Нохумович - народився 2 березня 1859 року в  містечку Переяславі (нині - Переяслав-Хмельницький) на Київщині.
Життя було тісно пов'язане з Україною та її культурою. Його твори перекладені на багато мов світу. Критики порівнюють Шолом-Алейхема з Марком Твеном за схожість стилів письменників та любов до літератури для дітей.
 Лишив по собі величезну літературну спадщину. Він автор веселих та водночас сумних книг про "Тев'є-молочника", "Хлопчика Мотла", "Монахен-Медла", "Записок комівояжера", "-Солов'я", "Суда над Шомером"," Мрійників" та багато інших творів: п'єс, оповідань, віршів, статей та виступів. І всі вони витримали іспит часом. І в наші дні твори Шолом-Алейхема користуються попитом. Їх з задоволенням читають діти нашої бібіліотеки. 
Білоцька Даша: "Героями багатьох творів Шолом-Алейхема  є євреї та українці. Мені дуже сподобалось оповідання "Паска на селі", де любовно автор змальовує дружбу двох хлопчиків  Хведька і Файтла".
               Україна шанує пам'ять про свого великого земляка. Його іменем названі вулиці в Києві, Львові, У нас в Дніпрі також є вулиця Шолом-Алейхема, на якій знаходяться дві синагоги . Також в 1997 році в Києві відкрито музей великого письменника.
            Шолом-Алейхем у перекладі означає "мир вам", що актуально звучить нині на всіх мовах, як заклик до миру, єдності та злагоди.
Читали ми - радимо вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації