четвер, 2 березня 2017 р.

2 березня народився Архип Юхимович Тесленко – відомий український письменник
(1882-1911)


            Доля Тесленка – людини і письменника – винятково трагічна. Він прожив всього 29 років, але спадщина його посідає чільне місце в нашій літературі.  Літературними його вчителями були Т. Шевченко і М. Гоголь. Письменник творив за край несприятливих умов. Переслідування, етапи, тяжка хвороба, матеріальна скрута, але  десь за шість років творчого життя він зумів дати українській літературі безцінні твори неповторного змісту.
            Тесленко – вражаючий поет людської душі. Скільки ніжності, тепла й доброти випромінюють його герої! Вони жадібно тягнуться до великого, прекрасного. Ми зі співчуттям і болем читаємо про маленького бідняцького сина Миколку, який не зміг закінчити школу і через злидні опинився в поводирях у жебрака.
            «Я Скільсара Віка, прочитала оповідання  Тесленка «Школяр» і була вражена. Я дізналась, що не всі діти колись у нас в Україні мали змогу вчитись в школі, що хлопчик Миколка старанно вчився, мріяв стати вчителем, але через бідність і голод мусив покинути школу і стати поводирем для сліпого старця.  Мені дуже його шкода. І яке щастя, що ми живемо в інші часи».
  

             Якби Тесленко не написав нічого, крім відомого нам оповідання «Школяр», то й тоді він не був би забутий, увійшов би в історію світової літератури, як письменник, що описав трагедію  обездоленого дитинства.
              Приходьте.  Знайомтесь. Читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації